Breaking

30/05/2023

La llegenda de la fundació de Poblet

Espadanya i cimbori, Monestir de Santa Maria de Poblet (la Conca de Barberà, Catalunya)
Al segle XII es va instal·lar en una vella ermita petita i mig ruïnosa en un bosc al peu de les muntanyes de Prades un sol ermità, de nom Poblet. El rei moro de Siurana de Prades, Almemoniz, propietari de les terres, el va fer presoner tres cops, però tres cops el vell ermità va desaparèixer miraculosament de la presó. El musulmà, desconcertat, va pensar que era un missatge diví. Així que va prohibir als seus homes molestar el monjo per tal que pogués resar en pau.

El rei moro de Lleida se'n va assabentar i ho va considerar una mostra de feblesa. Aleshores va enviar un escamot de soldats que el van capturar i el van tancar a una masmorra. Però Poblet va escapar-se tres cops més d'aquella presó lleidatana. Així, el rei moro de Lleida també li va concedir la llibertat a l'ermità.

El comte Ramon Berenguer IV es va posar secretament en contacte amb Poblet, i li va demanar ajuda en la reconquesta d'aquelles terres als musulmans. L'ermita del monjo Poblet va servir de base des d'on atacar el reialme moro de Siurana. Els cristians van aconseguir vèncer i foragitaren els sarraïns.

Ramon Berenguer IV, agraït a Poblet, volia reconstruir de nou aquella ermita i engrandir-la. Va demanar a dotze monjos cistercencs procedents de l'Abadia de Fontfreda que s'instal·lessin allí sota la tutela del nou abat Poblet, que també va donar nom al monestir. Així acaba la llegenda i comença la història del Monestir de Poblet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines