Breaking

09/08/2018

El cocodril i la palmera

Fontaine du Crocodile, Nîmes (Gard, France)
Un dels elements que més sorprèn al visitant de la ciutat occitana de Nîmes és la presència d'una font amb un cocodril. Doncs resulta que el cocodril, juntament amb una palmera, són els símbols heràlics d'aquesta preciosa població francesa.

El descobriment l'any 1517 d'unes monedes conegudes com els dupondius o as de Nîmes, que al revers duen un cocodril amb una palmera, van motivar que els òrgans de govern de la ciutat demanéssin al rei de l'època, Francesc I, un nou escut d'armes per a la ciutat. L'any 1535 el rei va concedir aquest nou escut a la ciutat de Nîmes, blasonant un camp de gules amb una palmera dreta de sinople sobre una base, també de sinople. Amb una cadena d'or lligada al tronc de la palmera hi ha un cocodril passant, de sinople i de destra a sinistra. A la palmera també hi ha una corona floral d'or, a la destra, i lligada a la mateixa amb una corda. Unes inscripcions d'or amb lletra llatina completen l'escut, a la destra del tronc es llegeix COL i a la sinistra NEM. En qualsevol cas, el cocodril heràldic recorda el conegut logotip d'una marca francesa de roba, entre d'altres, així que no seria descartable que servís de font d'inspiració.

Els dupondius de Nîmes són unes monedes romanes que es van encunyar a Nîmes pels voltants de l'any 27 o 28 abans de Crist, fetes amb un aliatge de coure. L'anvers mostra els busts recolzats per Octavi August, fill del diví (DIVI F) amb què es va nominar a Cèsar, que és representat amb un corona de llorer, i el seu gendre i amic Agripa, representat amb la corona reservada als vencedors de les batalles navals. El revers té a part interessant, un cocodril encadenat a una palmera que simbolitza la submissió d'Egipte a Roma amb les inscripcions COL i NEM. I tot això perquè? Doncs perquè una bona colla dels fundadors de Nîmes eren veterans que provenien d'Egipte, i commemoraven la victòria naval d'Àccium guanyada per Octavi August i Agripa sobre Marc Antoni i Cleòpatra l'any 31 abans de Crist, a Àccium hi havia un temple dedicat a Apol·lo i la palmera era un atribut d'aquesta divinitat, que justament era el déu d'Octavi August.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines