Breaking

04/09/2009

Sant Julià d'Úixols

Església de Sant Julià d'Úixols, Castellterçol (el Moianès, Catalunya)

Antiga parròquia del municipi de Castellterçol, prop dels límits del mateix amb Granera i Gallifa. L'església de Sant Julià existia ja el 961; al s XV passà a ésser sufragània de Granera, i entorn del 1590 depenia ja de la de Castellterçol, subjecció que encara perdura. L'edifici, amb elements preromànics, es reconstruí al s XII i s'amplià al s XVII. Conserva el campanar romànic i una antiga absidiola. S'hi troba adossada l'antiga casa de l'ermità, que li dóna presència a l'església.

Des del replà on es troba ens permet contemplar una panoràmica de gairebé 360 graus. S'hi poden reconèixer els masos del Pererol, el Carner i el Calbó, en direcció a Granera, al nord-oest veiem el Port del Compte, els rasos de Peguera, la serra d'Ensija, el Pedraforca, el Cadí, i al nord, la Tosa d'Alp i el Puigllançada, ja en els Pirineus de les comarques de Girona.

Davant de l'església hi ha un freixe d'enorme capçada que complementa el conjunt.

L'església es troba en mig camí de la ruta excursionista Matagalls-Montserrat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines