Breaking

08/03/2022

El ceptre d'Ottokar

Le Sceptre d'Ottokar, Centre Belge de la Bande Dessinée, Bruxelles / Brussel (Belgique / België)

El ceptre d'Ottokar (originalment en francès Le Sceptre d'Ottokar) és el vuitè àlbum de la sèrie de còmics Les aventures de Tintín, creat pel dibuixant belga Hergé. Veu la llum en blanc i negre entre el 4 d'agost de 1938 i el 10 d'agost de 1939 a les pàgines de Le Petit Vingtième, suplement setmanal del diari Le Vingtième Siècle, que era conservador, clerical i nacionalista, abans de ser publicat com un àlbum per Casterman. La primera versió en color de la història no va aparèixer fins l'any 1947. Aquesta aventura també va ser la primera de la sèrie que va aparèixer al Regne Unit, Alemanya, Espanya i Itàlia.

Hergé crea un país imaginari per convertir-lo en el teatre de la seva trama: Sildàvia, una petita monarquia de la península balcànica, està amenaçada d'annexió per la veïna Bordúria, també fictícia, que prepara un complot per poder-la annexionar al seu territori. Descobrint la trama que s'està preparant, Tintín intenta avisar el rei, abans d'anar a buscar el seu ceptre que li han robat i sense el qual no pot regnar.

El context geopolític europeu de finals de la dècada de 1930 va influir fortament en la creació de El Ceptre d'Ottokar, que és considerat l'àlbum més polític de tota la col·lecció. La història, les primeres làmines de la qual apareixen només uns mesos després de l'annexió d'Àustria per l'Alemanya nazi, denuncia l'auge del totalitarisme a Europa, però també es presenta com una defensa de la monarquia constitucional belga, que també està amenaçada en els inicis del que va ser la Segona Guerra Mundial. La història, igualment, tracta un cert nombre de temes filosòfics, com ara la qüestió de la legitimitat i la permanència del poder, el dilema moral o el problema de la identitat.

Què ha canviat al 2022, quasi bé 85 anys després de l'aparició del còmic?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines