Breaking

21/10/2015

Les esglésies rupestres de l'Alt Ebre

Jugant, Eremitorio rupestre de San Miguel, Presillas de Bricia (Burgos, España)
Una extensió de darrera hora de les vacances de 2014 ens va portar pel nord de Burgos, sud de Cantàbria i nord de Palència sota el pretext d'anar a veure ermites rupestres, construccions de les quals la zona n'està ben farcida. Certament, n'hi ha algunes que feia temps que les tenia a la llista de llocs pendents de visitar i que, tot s'ha de dir, no em van decebre gens, però si n'hi ha una que em va sorprendre va ser, sens dubte, l'eremitori rupestre de San Miguel, a Presillas o Presillas de Bricia, província de Burgos. No sé si és perquè vam anar-hi a darrera hora de la tarda, en què hi havia una llum extraordinària, o perquè els nens s'hi van entretenir sols amb la sorreta que hi ha, o per la seva ubicació, realment aïllada, ja que s'hi havia d'accedir a peu després de caminar uns 10 minutets, però el lloc és, realment, un racó de pau.

Un bosc de roures amaga aquesta joia de l'art burgalès. Els anacoretes medievals van excavar la pedra arenisca fins a realitzar un temple de dues plantes. Els especialistes no s'han posat d'acord sobre la datació de l'obra, sent la idea més acceptada que la concepció d'aquest temple cal emparentar amb l'art asturià. La data de construcció més probable és el segle X.

L'església es troba orientada d'est a oest. A la planta inferior hi ha tres naus, coronades cadascuna d'elles amb els seus absis, els seus altars de roca i les fornícules per a les relíquies. Dues columnes sostenen dos arcs de mig punt que serveixen per separar les tres naus. A la planta superior s'accedeix per una escala tallada a la pedra.

En una cova propera, coneguda com la Cueva de la Vieja hi ha dues piles baptismals excavades així mateix a la roca.

Us deixo aquí tot un recull d'imatges de les esglésies, ermites i eremitoris rupestres que vam visitar en aquesta zona, entre les que trobem l'església rupestre de los Santos Acisclo y Victoria (Arroyuelos, Valderredible, Cantabria), Santa Eulalia (Campo de Ebro, Valderredible), Santa María de Valverde (Valderredible), Santa María (Cadalso, Valderredible) i Santos Justo y Pastor (Olleros de Pisuerga, Aguilar de Campoo, Palencia).

 
Seguint amb el tema també val la pena parlar d'Ojo Guareña i l'ermita de San Bernabé, en plenes Merindades de Burgos, però això ja ho farem un altre dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines