Breaking

26/07/2010

Sant Lluc d'Ulldecona

Església de Sant Lluc, Ulldecona (el Montsià, Catalunya)
L'església parroquial de Sant Lluc d'Ulldecona, gòtic, substitueix una primera església del segle XIII, bastida en traslladar la població del castell a la vall el 1274. La construcció s'inicià el 1373 i finalitzà el 1421, any en què es consagrà l'altra major a l'apòstol Sant Lluc. Els historiadors locals pensen que 48 anys són pocs per bastir tot l'edifici i que és possible, d'acord amb les interrupcions dels murs, que l'obra avancés més en el temps. L'obra no va ser acabada, com ho demostra la provisionalitat dels murs dels peus i els extrems dels laterals, deixats per ésser continuats. És possible que el projecte original preveiés quatre trams de nau en lloc dels tres actuals. La part superior del campanar fou construïda, o reconstruïda, el 1817, segons el projecte conservat.

L'edifici té una orientació nord-est, és de única nau dividida en tres trams i capelles laterals entre contraforts irregulars; una de les capelles està ocupada per la porta d'accés i la més significativa per la seva decoració dedicada a l'Assumpció. L'absis és poligonal i disposa de capelles radials on trobem a Sant Josep, el baptisteri, Sant Lluc, la Mare de Déu de la Mercè, el Sagrat Cor i Sant Antoni.

La volta és de creueria, amb arcs recolzats sobre pilastres adossades motllurades a l'absis i a la nau. Consta d'esveltes finestres de traceria, més abundants a l'absis, i dues petites rosasses a la nau. La porta principal d'accés és arquivoltada i està precedida d'un porxo, ocupant el lloc d'una capella. El cor, de l'amplada de la nau, està adossat al mur dels peus i dóna accés al campanar, més recent i força senzill. Adossades al mur nord-oest es localitzen la capella del sagrari i la sagristia, de construcció més recent. Els murs són de carreus de pedra a l'edifici medieval, excepte al mur dels peus, que és de maçoneria. La decoració és austera, centrada tan sols als capitells, les claus de volta i la portada exterior.

L'església va patir saqueigs i destrucció durant la guerra del francès i en el decurs de la passada guerra civil es va destruir el retaule de Sant Lluc del qual es van salvar diverses teles, avui restaurades i que es conserven a la capella del sagrari. Es tracta d'unes pintures, actualment restaurades, que representen per exemple la Santíssima Trinitat, la Coronació de la Mare de Déu o l'Enterrament de la Verge, i són obra probablement dels Sarinyena, retaulistes i pintors valencians que van tenir gran activitat en en decurs de finals del segle XVI, inicis del XVII.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines