L'Ou com Balla és un costum propi de la festivitat de Corpus Christi. Es tracta de fer ballar un ou buit damunt un brollador d'aigua d'una font, la peanya de la qual ha estat guarnida amb abundants flors i plantes. Formalment és una imatge que recorda molt a la figura de l'Eucaristia -l'hòstia consagrada que es venera durant el Corpus-, és a dir, és una imatge de la custòdia i el calze que contenen el Cos i la Sang de Crist; així com l'ou és signe de vida, de la mateixa manera que l'Eucaristia dóna vida al món. No obstant, les al·lusions de l'ou a la fertilitat i la plenitud són ben clares i suggereixen altres interpretacions i lectures. La simplicitat i bellesa d'aquest costum, que consisteix en fer ballar un ou al ritme juganer i incert de l'aigua, li ha donat molta popularitat, de manera que el que va començar a la ciutat de Barcelona s'ha estès en d'altres viles del país.
Sobre l'origen d'aquest espectacle i del seu significat corren moltes llegendes, totes elles diferents: hi ha qui l'associa amb una tradició portada d'Itàlia, o també qui hi en vol veure un símbol de Jesús sagramentat. El que sí que és un fet comprovat, és que es tracta d'aquest un costum exclusiu de la ciutat de Barcelona. Segons una nota manuscrita de l'historiador barceloní Ramon Nonat Comas, hi ha indicis que fan creure que l'ou com balla data del segle XV. Documentalment consta que l'any 1440, el claustre o batlle de les pixarelles va rebre l'encàrrec d'enramar la capella de Sant Jordi, del claustre, i s'ha suposat que es feia per guarnir l'espectacle. D'altra banda, el 20 de juliol de 1588, i segons els llibres de comptes de l'obreria de la Seu, el ferreter Bernat Balla va consignar el pagament d'uns diners per a la compra d'ous fets servir per al brollador el dia del Corpus. De dades com aquesta se'n troben més anys després. Quant a referències gràfiques, hi han gravats del primer terç del segle XIX, que mostren imatges de l'ou com balla al claustre de la catedral.
Tradicionalment hom diu que si l'ou no es trenca és senyal de bon auguri.
06/06/2010
L'ou com balla
Tags
Cap i Casal#
Catalunya#
Llegendes#
Llegendes de Catalunya#
Tradicions#
Share This
About Jesús Cano Sánchez
Tradicions
Etiquetes de comentaris:
Cap i Casal,
Catalunya,
Llegendes,
Llegendes de Catalunya,
Tradicions
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Post Top Ad
Your Ad Spot
Author Details
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.