Pradell de la Teixeta és un municipi de la comarca del Priorat, al límit amb la comarca del Baix Camp, accidentat pels vessants occidentals de la serra de l'Argentera o de Pradell, que el coll de la Teixeta (camí natural entre les localitats del baix Priorat i del Baix Camp) separa, ja al sector més septentrional del terme, del puig Cerver (Alforja). El poble està situat a 463 metres d'altitud. Avui dia encara hi passa la línia del ferrocarril de Saragossa a Barcelona, encara que com en molts altres llocs l'estació ja no s'utilitza i pocs trens s'hi aturen.
Situat a cavall entre el Priorat i el Baix Camp, Pradell fou en el seu origen un conjunt de masies aràbigues i el seu terme va ésser venut, junt amb el de Falset, pels sarraïns de Siurana al Walí de Garcia, i reconquerit, conjuntament amb Escornalbou per les hosts d'Albert de Castellvell l'any 1162.
Alfons I d'Aragó feu donació el dia 8 de maig de 1162 del lloc d'Escornalbou a la Seu de Tarragona. Pradell, situat entre els límits d'Escornalbou, el Comptat de Prades i la Baronia de l'Entença, va ésser reclamat per aquesta última, que litigava amb la Seu de Tarragona per la seva possessió. Això motivà que Alfons I, en un document datat el 6 de març de 1172, i referint-se als testimonis dels àrabs expulsats clarifiqués la pertinença de Pradell a Siurana i la seva expressa donació, junt amb les terres d'Escornalbou a la Seu Tarragonina.
El prior d'Escornalbou, Joan de Sant Boi, per tal de recaptar diners per la construcció del monestir, fa donació de Pradell i del seu terme l'any 1178 a “Pere de Deu, sa muller i als llurs, reservant-se el dret de fer-hi una forza o fortificació, la qual tindran dits conjugues per la defensa dels homes que aniran a estar-hi, de la qual forza li donaran potestat sempre que la demani en pau o en guerra!.
Aquesta donació prosperà en els anys edificant-se la fortificació, (de la qual encara en queden restes) i una església, al voltant de les quals es desenvolupa la vida del poble. També s'hi va establir un “cambrer” que era el representant de la Seu i l'encarregat de cobrar el delme.
L'any 1389 una epidèmia dels conreus amenaça els habitants de Pradell, que corre el risc de despoblar-se, però la venda de la campana i de diversos objectes de culte de l'església de Falset, els permeten subsistir.
És també l'església de Pradell el lloc elegit el 7 de maig de 1461 per l'Arquebisbe de Tarragona, Pere d'Urrea, per tal d'entrevistar-se amb el Compte de Prades i fer de mitjancer en la lluita que aquest i Joan II lliuraven al Camp de Tarragona.
Els rectors que successivament passen per Pradell juguen un paper extraordinari com a cronistes de la seva època. Entre ells cal destacar a Mossèn Montserrat Bertran, natural de Pradell i fill de “Joan Bertran del cap del carrer”. Fou rector de Pradell entre els anys 1684 i 1724 que anà com a beneficiat a la Seu. Les seves anotacions ens donen un coneixement complet dels costums, economia, climatologia, història, fets i anècdotes d'aquest període. Va finançar la construcció dins de l'església de la capella de Maria Santíssima de la Pietat.
18/01/2010
Pradell de la Teixeta
Tags
Catalunya#
Priorat#
Share This
About Jesús Cano Sánchez
Priorat
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Post Top Ad
Your Ad Spot
Author Details
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.