Breaking

03/11/2023

La vall de la Maurienne

Chapelle de l'Immaculée Conception (Pontamafrey) et Chapelle de la Balme (Montvernier) (Savoie, France)
La vall de la Mauriena (en francès Maurienne, en savoià Môrièna) és una de les grans valls transversals dels Alps. El riu Arc li ha donat forma després de l'última glaciació. La vall comença al poblet de Ecot (municipi de Bonneval-sur-Arc), al peu del coll de l'Iseran, prop de la frontera italiana, i es dirigeix a l'oest-sud-oest, abans de tornar a l'oest-nord-oest de Modane, i acaba a Aiton, on l'Arc s'uneix al riu Isera. Actualment forma part del departament francès de la Savoia.

Formen part d'aquesta vall hi trobem en algun dels grans colls alpins, que, a més, han agafat fama gràcies al Tour de França, com són el coll de la Madeleine i el coll de l'Iseran, el més alt d'Europa amb 2770 metres, cap a la vall de la Tarentèsa; el pas del Mont Cenis cap a la vall de Susa; el coll del Télégraphe i el coll del Galibier cap al Briançonès i l'Oesen; el coll de la Croix de Fer i el coll del Glandon també cap a l'Oesen.

L'autopista A43 la creua de punta a punta i ofereix uns paisatges realment espectaculars. També hi ha racons curiosos, com el de la capella de la Immaculada Concepció i capella de Notre-Dame de la Balme, amb una curiosa carretereta que hi accedeix.

La capella de la Immaculada Concepció és situada en un promontori al marge esquerre de l'Arc en territori de Pontamafrey. Per la seva posició privilegiada, pel seu color blanc i per la seva característica forma octogonal, s'ha convertit en el símbol de la comuna i de la vall. Es va construir entre 1855 i 1859 sobre la roca, gràcies a una subscripció en la qual van participar 253 persones de fora de la parròquia.

La capella de Notre-Dame de la Balme és una capella situada al municipi de Montvernier, també a la Savoia. La seva construcció va començar l'any 1863 al lloc de l'antic castell de la família La Balme, amb vistes a la vall de la Maurienne i als actuals revolts (lacets) de Montvernier. Està situada prop de l'únic lloc de Savoia on es pot observar l'aflorament de la base dels Alps i els seus primers estrats sedimentaris. La capella de la Balme és una capella de forma hexagonal l'entrada de la qual mira al sud, i hi destaquen mitja dotzena de vitralls.

La major part del traçat de la carretera departamental 77b, inaugurada el 1933, està formada per 18 revolts molt propers entre si i anomenats “revolts de Montvernier”. Situades a mig camí, permeten creuar el cingle que separa les dues poblacions. Al cim del cingle, al costat de la carretera, hi ha la capella de la Balme. Per completar un gran recorregut de 700 metres, la carretera s'estén en una longitud de 3.350 metres. En els revolts, la seva amplada és de 4 metres i el seu pendent mitjà és del 7,56% per a un pendent màxim del 10% sobre 53 metres, i en alguna ocasió ha format part del traçat del Tour de França.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines