Breaking

08/02/2019

La Cimera Reial

El Drac Alat, Llinars del Vallès (el Vallès Oriental, Catalunya)
La cimera era un guarniment que portaven els cavallers al cim de l'elm. Van aparèixer al segle XIII, però a la Península Ibèrica no van arribar fins al segle XIV, molt probablement primer a la Corona d'Aragó i, posteriorment, a Castella.

La Cimera Reial, a la que també se li pot anomenar Cimera del Drac Pennat, Cimera del rei d'Aragó o Cimera del Casal de Barcelona, va ser la cimera que empraren els reis de la Corona d'Aragó que formaven part del llinatge dels comtes de Barcelona des de Pere IV d'Aragó, «el Cerimoniós». Posteriorment, els seus descendents van convertir-la en símbol del Casal d'Aragó. Una vegada extingit aquest Casal, les diferents dinasties que van seguir-lo la van seguir emprant com a símbol de la monarquia catalanoaragonesa i pels reis de Nàpols, fins arribar a la Casa d'Habsburg, concretament a Carles I, que va ser el darrer en utilitzar-la, tot i que va fer-ho en comptades ocasions.

El conjunt de la cimera el formen la corona reial oberta, la mantellina amb el «senyal antich del rei d'Aragó» i el Drac Pennat (víbria o drac alat), que n'és l'element característic i denominador del conjunt. Heràldicament, la cimera es representa timbrant l'elm que reposa sobre un escut amb el Senyal Reial. La vibra de la cimera era daurada, es representava de perfil, mirant a l'esquerra. La seva posició era rampant i amb el cos que s'anava afusant fins al coll, que era corbat com el d'un cigne. Al cap tenia unes orelles punxegudes i duia barba, tenia uns grans narius, la boca oberta amb dents i la llengua treta. La part anterior del ventre i del pit i tot el coll solien estar plens de dogues. Del ventre sortien cap endavant dues urpes amenaçants i, a cada costat, una ala amb la punta cap amunt, oberta com un ventall, les barnilles del qual eren els ossos. Inicialment, es va fer servir amb l'escut reial de les Quatre Barres.

Al segle XV, es convertí en símbol nacional a partir de la seva identificació amb Jaume I «el Conqueridor» i es confongué amb la ratapinyada. Durant el segle XVI va esdevenir el símbol del regne de València, per aquesta identificació amb Jaume I. Els reis de la casa de Borbó mai no l'empraren i això reforçà el seu simbolisme nacional.

Per tant, la Cimera Reial mai va coronar el cap del rei Jaume I, pel qual aquesta seria una falsa tradició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines