Breaking

12/02/2014

Sant Jordi i Alta-riba

Església de Sant Jordi, Alta-riba (la Segarra, Catalunya)
L'església de Sant Jordi d'Alta-riba es troba situada al centre del nucli, d'estil romànic d'una sola nau orientada d'est a oest, realitzada amb carreus irregulars col·locats en filades, excepte les cantoneres de la torre campanar que estàn realitzades amb carreus regulars de grans dimensions, amb coberta a dues aigües. Actualment, la porta principal d'accés, posterior a la construcció de l'església, es troba situada a l'oest amb arc de mig punt rebaixat i adovellat, i a la seva dreta s'alça la torre campanar de planta quadrangular amb quatre obertures, una a cada costat, formades per arcs de mig punt rebaixats, datat al 1775, tal i com ho indica, mitjançant una inscripció, una carreu monolític de grans dimensions situat a una de les seves cares, i de la mateixa època és l'ull de bou situat sobre la porta actual que té la funció de il·luminar l'interior del temple. L'absis de planta semicircular i cobert amb una volta de quart d'esfera, queda amagat per una construcció posterior que forma part del recinte del cementiri, el qual es troba adossat al mur sud.

És possible que en un primer moment aquesta església hagués tingut consideració de parròquia, però quan se'n comencen a tenir notícies apareix sempre com a sufragània de Santa Fe. L'any 1183, quan encara s'estava acabant de bastir, Berenguer d'Alta-riba, castlà del terme, deixà dos sous per a l'obra Sancti Georgi Alta-riba i perquè els clergues diguessin misses per la seva ànima. El 1358 el bisbe de Vic, Ramon de Bellera, visità l'església i prohibí que es guardés l'Eucaristia en un banc de seure, llavors els vilatans construïren un armari de pedra vora l'altar. Fou del bisbat de Vic fins l'any 1595 en que passà al nou bisbat de Solsona.

La llegenda

A l'haver una de les poques esglésies romàniques de Catalunya on el patró és Sant Jordi, en el dia de Sant Jordi, Alta-riba era la seu de diferents processons que hi arribaven al matí, ben aviat. Hi ha una llegenda que explica que a primera hora hi havia molta humitat i l'herba era molla. Una vegada, un home que anava a la processó portava agafada la mula amb una mà i, amb l'altra, anava aplanant l'herba amb uns rasclets, per tal que caigués l'humitat que la resta de la gent que anava darrera seu no es mullés els peus.

La relíquia de Sant Jordi

El diumenge 21 d'abril, tot celebrant la festa del patró d'Alta-riba i Catalunya, va tenir lloc el trasllat solemne i definitiu de la relíquia de Sant Jordi d'Alta-riba. La Diada va començar a les 9 del matí amb una botifarrada per agafar forces per després anar caminant a Santa fe de Segarra. Van assistir més de 200 persones, en un poble que viuen unes 15 persones de forma regular. Tot un èxit de participació.

Més informació aquí de la relíquia de Sant Jordi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines