Breaking

27/07/2009

Monells

Plaça d'en Jaume I, Monells (el Baix Empordà, Catalunya)

En la nostra darrera escapada cap a una de les terres de vents per excel·lència de Catalunya vam anar a conèixer la població de Monells.

Monells és una de les poblacions del municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, el més extens del Baix Empordà. Queda en un dels vèrtex del municipi, i està dividit en dues barriades per la riera del Rissec, en el punt on la vall d'aquest rieral, afluent del Daró, comença a eixamplar-se en entrar a la plana.

El barri del Castell, a la dreta de la riera, és un petit conjunt urbà organitzat al voltant de la magnífica plaça Major, que en gran part és porxada. Aquesta plaça era l'escenari d'un antic i molt important mercat que se celebrava durant l'època medieval i fins al segle XVII. Jaume I, de qui pren el nom la plaça, va disposar a l'any 1234 que s'utilitzés com a patró de mesura dels cereals per a tot el bisbat de Girona la mitgera de la població de Monells. L'antic castell que dóna nom a la barriada estava situat a la part més alta del turó i pràcticament no se n'ha conservat res; no obstant això, sí que han quedat restes, molt evidents, de les muralles originals.

En el barri de la Riera mereixen una visita el carrer de la Riera i l'església parroquial gòtica de Sant Genís, tot i que ja se'n té constància a l'any 1019.

Aquesta població, per a tots aquells a qui els agradin els pobles amb encant, és de visita inexcusable, ja que ha sabut conservar tot aquest ambient i no veure's malmès per la contaminació visual de moltes de les edificacions d'avui en dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines