Breaking

25/07/2009

La Maça d'en Rotllà

La Maça d'en Rotllà, Maçanet de Cabrenys (l'Alt Empordà, Catalunya)

El 1834 es va col·locar al mig de la plaça la maça o vara d'en Rotllà, l'heroi carolingi. És una vara de ferro gruixuda, de més de 5 metres d'alçada, amb una anella al capdamunt per penjar-hi un fanal que ja no hi és. Va ser feta a l'antiga foneria que hi havia al costat de l'Arnera. Segons la llegenda, Rotllà la va llançar un dia des del castell de Cabrenys, a Serrallonga (Vallespir), o segons altres des del pont de Ceret. Ja és massa net, va exclamar, convençut que ja havia expulsat tots els sarraïns del Pirineu. Mentre la llençava va dir: Allà on la meva maça caurà, Maçanet de Cabrenys es dirà.

Deixant de banda la romàntica de la llegenda, la història diu que la primera cita documentada del Maçanet apareix al precepte de Lluís I de l'any 878, on es diu que Ceret limita al sud amb villam quae dicitur Macanetum. L'any 954 el comte Guifré de Besalú va donar al monestir de Sant Pere de Camprodon un alou de Tapis, per construir-hi el Santuari de les Salines i el 1440 s'hi afegeix al nom de Maçanet l'afegit de Cabrenys, perquè passa a pertànyer a la baronia de Cabrenys, una línia del llinatge dels Rocabertí.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines