Breaking

23/09/2014

El despoblat de Cardell

Despoblat de Cardell, Fraga (el Baix Cinca, Aragó, Espanya)
El lloc de Cardell (en castellà, Cardiel) és situat en un sector travessat, ja des d'època romana, per importants camins i carrerades per al bestiar que s'endinsaven cap als Monegros, dins el terme municipal de Fraga (el Baix Cinca, província d'Osca). Al llarg del camí del Diable els romans van fer pous i cisternes, que van ser l'origen de diferents nuclis, com Cardell. No es tenen gaire notícies de l'església. Segons sembla, fou de domini del bisbe de Lleida i inicialment es trobava en el camí principal de la ruta de pelegrinatge a Santiago de Compostel·la. Quan aquest itinerari es va desviar al nord, Sant Salvador esdevingué un famós santuari.

L'església de Sant Salvador, del segle XIII, actualment es troba abandonada, com tot el poble, però en el seu cas ha estat restaurada. Consta d'una nau on s'obren cinc arcs de diafragma, apuntats, que suporten la malmesa cobertura d'embigat de fusta. Va ser modificada al llarg del segle XVIII, com l'obertura de la porta d'entrada a llevant i la conseqüent col·locació de l'altar a ponent, rere el qual hi ha la sagristia. A l'extrem de ponent s'alça un campanar de cadireta de dos ulls, i a la paret sud es conserven dues portes, una amb llinda que comunica amb la sagristia, i la de l'entrada original, d'arc de mig punt amb grans dovelles resseguides per una motllura a la manera de guardapols que torna al salmer de l'arc.

Però l'element més destacable del temple són els murs fets amb grans carreus, perfectament escairats i treballats amb punxó. Podrien correspondre a un temple anterior, visigòtic o mossàrab, construït amb l'aparell anomenat more gothico, propi dels segles VII i VIII a la Península Ibèrica. Cal destacar un carreu triangular que té esculpida una creu grega dins un cercle en baix relleu.

Durant la dècada dels 60 del segle XX, el ja llavors despoblat va ser el decorat natural d'escenes d'exteriors de diverses pel·lícules de l'oest, les conegudes spaghetti western, encara que algunes d'elles també són anomenades o bé paella western, chorizo western i, fins i tot, fragatini western. Les escenes que aquí es rodaven es combinaven amb el poblat d'Esplugues City, on hi havia els elements arquetípics dels poblats d'aquestes pel·lícules, com la presó, la botiga, el saloon i els abeuradors.

Al lloc se li dóna algun ús actualment com trobades astronòmiques i la festa de la Sevillana. Està abandonat, però alguns veïns continuen visitant-lo, com també ciclistes i caminadors. A més, a la web municipal es troben força rutes cap a Cardell. L'espai no està protegit com a patrimoni, però la zona està protegida com a Zona d’Especial de Protecció d'Aus (ZEPA), en concret és un espai on hi nidifica l'esparver o xoriguer petit (cernícalo primilla), tal com indica el cartell informatiu que s'hi troba.

1 comentari:

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines