Breaking

20/08/2009

La torre de ca n'Altimira

Torre de ca n'Altimira, Barberà del Vallès (el Vallès Occidental, Catalunya)

En un lloc tranquil (al costat d'un cementiri), molt amagat i no massa ben senyalitzat (per sort?) hi ha les runes d'una antiga torre de guaita des d'on es divisa una panoràmica esplèndida de la vall del Ripoll, dominada per la conurbació que formen Sabadell i Barberà del Vallès.

La Torre de ca n'Altimira és un edifici romànic datat entre la segona meitat del segle XI i principis del XII, atenent a les característiques de la construcció, és per tant coetània de l'església de Santa Maria (coneguda com la Romànica) i posterior a l'edificació del castell al que donava suport defensiu, car domina un bast territori per sobre la vall del riu Ripoll. Aquesta edificació és una torre quadrada d'uns 5 metres de costat i 8 d'alçada mitjana, tot i que es suposa que la seva alçada original era força més elevada, va ser escapçada per encaixar com a dependència annexa a la masia que es formà al seu voltant. Consta de dos espais: la planta baixa i el pis de dalt. Els quatre murs són lleugerament atalussats, des de la meitat de la torre fins a la base.

Els baixos fan uns 9 metres quadrats de superfície i l'accés es un arc de mig punt, de 90 centímetres d'ample per uns 2'20 d'alçada. El sostre és de volta de punt d'ametlla que arrenca del mur a partir de 1'25 metres amb una altura total al mig de la sala de 2'85 metres. És feta amb pedres planes, posades de cantell, formant plec de llibre i rejuntades amb morter de calç bullent i sorra.

Al primer pis s'hi entra per un pas de porta de 75 centímetres i 1'80 metres d'alçada i en el pany de paret que forma angle amb l'anterior hi ha una obertura de punt rodó de 60 centímetres d'amplada i 1'80 metres d'alçada. El més interessant és l'obertura que hi ha a la paret oposada, es tracta d'una fornícula, de punt rodó d'un metre d'alçada, més de mig metre d'ample i on hi ha un forat d'un pam aproximadament que surt a l'exterior.

Ca n'Altimira era una torre de guaita i un enclavament auxiliar en la defensa del Castell, però a més a més, l'obertura abans mencionada i la ubicació de la torre, ens indica que també era un colomar. Així, doncs, podríem dir que era una rudimentària "torre de comunicacions", ja que en aquella època els missatges a llarga distància es feien a través de coloms.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines