Breaking

31/01/2023

La llegenda de la Santa Creu de Bigues

2261

En el terme municipal de Bigues i Riells del Fai tocant al de l'Ametlla del Vallès hi ha les ruïnes de la capella o ermita de Santa Maria de la Creu, que també és coneguda simplement com la Santa Creu.

Les primeres referències documentals cal cercar-les al segle XIII. No va passar mai de ser una modesta capella, probablement per aquest motiu ja consta com enrunada al segle XVI, tot i que potser, en el segle XIV, va ser habitada per una comunitat de donades. Avui en dia només se'n conserven restes d'un mur d'uns 5 metres de llargada i 1'5 d'alçada. Per l'entorn s'observen forces materials constructius.

Aquesta posició als límits de Bigues i l'Ametlla del Vallès va fer que es produïssin múltiples plets entre els rectors de tots dos pobles per la seva jurisdicció. El bisbe de Barcelona va autoritzar que l'any 1599 es demolís pel seu estat de ruïna, alhora que va reconèixer que era jurisdicció de Bigues.

Aquestes disputes, però, també van donar peu a una llegenda. S'explica que, davant les continuades baralles entre Bigues i l'Ametlla per la capella, es va acordar trobar una solució per acabar amb el conflicte. Així, s'acordà que la capella seria de qui arribés primer, sortint des de la seva parròquia a una hora pactada del matí. Els veïns de Bigues no van respectar l'acord del tot i no van esperar que sonessin les campanades de l'església de Sant Pere sinó que ho van fer a can Fabrera, masia molt propera a Santa Creu. Això els va permetre d'arribar abans que els veïns de l'Ametlla i guanyar la capella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines