Breaking

05/08/2010

Ste. Eugénie de Saillagouse

Església de Santa Eugènia, Sallagosa (l'Alta Cerdanya, Catalunya Nord, França)
L'església de Santa Eugènia de Sallagosa és citada a l'Acta de Consagració de la Catedral d'Urgell de l'any 839, quan la zona era un amortidor entre l'imperi carolingi i els territoris sota domini dels àrabs. Centra la part antiga de la població, a la dreta del riu Segre.

Fou consagrada el 3 de juny del 913 pel bisbe d'Urgell Nantigís, i allà s'indica un edifici pre-romànic, segons sembla, amb reminiscències visigòtiques. La façana exterior meridional de l'actual edifici és l'únic que es conserva de l'edifici romànic, aproximadament, dels segles XII i XIII, i consisteix en un fris de dents de serra sostingut per unes petites mènsules esculpides amb rostres humans.

Al 1659, d'infaust record, el tractat dels Pirineus reparteix la Cerdanya entre Espanya i França. La tradicional capital cerdana, Puigcerdà, queda en la banda espanyola, fet que provoca que a la part francesa s'hagi de buscar una capital a la nova realitat, lloc que ocuparà Sallagosa. En un dels llocs en què es nota aquesta promoció és a l'església, ja que la població opta per donar-li unes noves dimensions, més grans, i la prosperitat econòmica de la Cerdanya del segle XVIII dóna els mitjans. Això provocà que l'absis romànic fos destruït el 1774 i reemplaçat per una nova façana, a llevant; el cor pentagonal, amb volta d'ogives, és també producte d'una refecció, com les capelles laterals, dues per banda. El campanar, aixecat a llevant vora la nova façana en dues etapes constructives, porta a la part inferior la data de 1757. La volta de la nau, reforçada per arcs torals, és apuntada.

El millor retaule que conserva l'església és el retaule major, de la primeria del segle XVIII, d'un estil semblant al de Josep Sunyer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines