Breaking

15/10/2009

El túnel de les brigades

El túnel de les brigades, Pradell de la Teixeta (el Priorat, Catalunya)

Acabat d'arribar d'un llarg i frustrant viatge a la Xina, a la tardor de 1938 Robert Capa va tornar a Espanya per donar fe de la retirada de les Brigades Internacionals. Si la localització i datació de les seves fotos de la guerra civil són sovint un trencaclosques, el seu treball entre el 16 i el 28 octubre 1938 encara ho és més.

Durant diversos dies, les més altes autoritats de la República (Azaña, Negrín, Companys) i del seu exèrcit estarien concentrats en actes públics, amb els contingents brigadistes formats o desfilant davant d'ells i milers de persones victorejant als carrers. Un blanc perfecte per als bombardejos franquistes, així que els llocs exactes on es desenvolupaven els fets es van filtrar amb prudència i la gran desfilada de l'avinguda de la Diagonal de Barcelona el 28 d'octubre, amb caces republicans sobrevolant contínuament, no es va anunciar fins al últim moment.

Dies abans, les brigades van formar per escoltar als seus comandaments, en una revista final. Formaren en una estranya esplanada al mig del camp, situada a l'actual carretera TV-3223, a menys de dos quilòmetres de la Torre de Fontaubella en direcció a Pradell de la Teixeta, on es veu el perquè de l'esplanada: és el sostre del fals túnel que precedeix al de l'Argentera, en la línia de tren que encara està en servei entre Reus, Móra, Casp i Saragossa.

En aquest túnel estava estacionat el tren hospital de les brigades. De dia, a cobert, per evitar els bombardejos. De nit, a l'aire lliure, perquè els ferits poguessin respirar aire net. Aquest túnel actualment encara està en servei i és el més llarg de la xarxa de ferrocarrils de via ampla de Catalunya, amb més de 4 quilòmetres de longitud que serveixen per creuar la serra que li dóna el nom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines