Breaking

06/10/2009

El Querforadat

El Querforadat (l'Alt Urgell, Catalunya)

El Querforadat és una població situada a 1400 metres d'altitud dins la subcomarca del Baridà. Aquesta subcomarca és formada per un llarg congost del riu Segre, entre la subcomarca de la Batllia, a l'est, i l'Urgellet a l'oest, un lloc de pas obligat de la Strata Ceretana romana entre Puigcerdà i la Seu d'Urgell. Al nord limita amb les muntanyes que fan frontera amb Andorra, i al sud amb la serra del Cadí. L'Estret de Mollet suposa el límit natural entre l'Urgellet i el Baridà. En l'extrem occidental del lateral d'aquest llarg congost més proper a la serralada del Cadí hi trobem el Querforadat.

Un quer (d'origen preromà) és una penya, sobre la gran roca del qual hi havia el castell del Quer. El poble, doncs, és edificat a redós del seu roquer, damunt la riba esquerra del riu del Quer, des d'on gaudeix d'un magnífic panorama sobre les parets de la serra de Cadí. És un bon centre d'excursions vers el sector més septentrional de les canals Baridana, de l'Ordiguer i del Cristall. L'església parroquial del Querforadat és dedicada a sant Genís, i en depèn l'església del veïnat de Barguja. Al marge dret del riu del Quer hi ha petites cavitats d'interès espeleològic. La festa major se celebra el diumenge després del 15 d'agost.

Al roquer del poble del Querforadat, damunt la riba esquerra del riu del Quer, resten alguns fragments dels murs del castell que dóna nom al lloc. Al segle XI era dels comtes de Cerdanya i posteriorment passà per donació als Pinós. Vers el 1620 era senyor del lloc Gaspar Galceran de Castre-Pinós de So i Aragó, primer comte de Guimerà, que s'intitulà, sembla que per decisió personal, vescomte de Querforadat, títol que seguiren usant els seus successors.

Segons una llegenda, un forat comunicava el castell amb el riu permetent esquivar els setges. Per desanimar als assetjadors, els habitants del poble ensenyaven a diari truites fresques, pel que aquests suposaren que la roca de Querforadat, efectivament, estava foradada i els seus habitants podien baixar fins al riu sense ser descoberts.

Una altra llegenda conta que una vegada un viatger va demanar a un del Quer si li ensenyaria el famós forat, i el del Quer li va contestar que "al Quer, el forat tothom se'l té".

Així, doncs, d'on ve el nom d'aquest poble, Querforadat?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines