Breaking

12/03/2015

El Cañón del Rudrón

Puente del Diablo (Cañón del Rudrón), Barrio Panizares (Burgos, España)
Un dels complexos de cavitats més singulars de la província de Burgos es localitza entre els pobles de Basconcillos del Tozo i Barrio Panizares, amb accés per la carretera de Burgos a Aguilar de Campoó que, majoritàriament, recorre una àmplia vall per què discorren rius de vessant atlàntic: cap al SE el riu Úrbel, tributari de l'Arlanzón, i cap al NO el riu Lucio, tributari del Pisuerga.

No obstant això, en el tram central de la vall, al voltant del mateix poble de Basconcillos del Tozo, una depressió tancada "captura" als rierols de Mundilla i Hurón cap a un gran embornal conegut com la Cueva del Agua, Cueva de los Moros o Cueva de Basconcillos. D'aquesta manera es produeix una captura de conca hidrogràfica, doncs quan ressorgeixen les aigües, a Barrio Panizares, originen el naixement del riu Rudrón, afluent de l'Ebre i per tant de vessant mediterrani.

Per l'exterior, entre l'embornal i la ressurgència, pot realitzar un còmode i instructiu passeig que permet contemplar tres grans enfonsaments, denominats dolines, que afecten a l'interior de la cavitat. A l'extrem oriental de l'última d'elles, Hoya de los Caracoles, un bell pont natural, el Puente del Diablo, des del qual s'albira la capçalera del Cañón del Rudrón, ens recorda que, en temps remots, el riu circulava a una cota molt més alta que l'actual.

El TomTom ens va portar per aquests paratges, dels que no en teníem cap mena de coneixement, i que m'he apuntat a la llista per quan es pugui fer-li la visita que el lloc es mereix, ja que desprèn molt i molt d'encant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris d'aquesta pàgina són moderats. Abans de visualitzar-se haurà de ser aprovat pel propietari del blog, pel que pot passar un cert temps abans no sigui publicat.

Post Top Ad

Your Ad Spot

Pàgines